Pričajmo o… Draga/i da li me slušaš ili me samo čuješ?

Kakav odnos ćemo sa partnerom izgraditi, na koji način ćemo zadovoljiti naše potrebe u vezi, rešiti eventualne konflikte, postići kompromise, u velikoj meri zavisi od načina na koji komuniciramo.

Svima nam se dešava da imamo takozvane „greške u mišljenju“, koje oblikuju naše emotivne reakcije, koje dalje vode do određenih obrazaca ponašanja.

Sa tim u vezi, zavisi i kakvu ćemo komunikaciju u vezi imati, nadalje kakav ćemo odnos izgraditi sa partnerom.

Kada komunikacija u odnosu zataji, najčešće se dešava da smo upali u neku od zamki koje se dešavaju u komunikaciji između partnera.

ČITANJE MISLI

Često se dešava da od partnera očekujemo da nam „čita misli“. Odakle potiče ovaj zahtev? Zahtev za „čitanjem misli“ najčešće proizilazi iz nekog ličnog iracionalnog uverenja, kao npr. „ Ukoliko ja moram da mu/joj kažem uvek šta mi je potrebno, to znači da njemu/njoj nije dovoljno stalo do mene, da me ne čuje/ne vidi/“, ili „On/ona MORA da zna šta je meni potrebno, ukoliko to ne zna, to znači da me moj partner/ka ne poznaje-ne voli…“, itd.

OČEKIVANJA

Druga zamka bi bila zamka očekivanja. Šta je to što mi zapravo očekujemo od partnera, da li smo izrazili svoja očekivanja ili smo mišljenja da neka nevidljiva kosmička sila spaja ljude prema zajedničkim afinitetima i da mi nemamo apsolutno nikakvog uticaja na to. Zapitamo li se da li osoba pored nas ima kapaciteta da izađe u susret našim očekivanja, da li su nam određena očekivanja zajednička ili očekujemo nešto što druga osoba ne želi ili nije u mogućnosti da pruži?

KONFLIKT

A šta se dešava kada u vezi/braku dođe do konflikta za koji nam se čini da je nerešiv? Da li se držimo pasivne pozicije, trudeći se da izbegnemo konflikt po svaku cenu, ili verbalizujemo svoje zahteve na agresivan način, upadajući u svađu, prebacivanje odgovornosti, podelu krivice itd.

Konačno, da li je moguće izbeći sve ove zamke? Mi imamo sjajnu vest za vas, MOGUĆE JE. Moguće je imati odnos pun razumevanja i međusobnog uvažavanja, postoji svet u kome su vaše potrebe ispunjene i postižete kompromise oko stvari u kojima dolazi do neslaganja. Moguće je ući u odnos neslaganja i ne izaći iz njega sa osećanjima ljutnje, besa, frustracije, tuge i krajnje bespomoćnosti.

Kako?

Odgovor na ova i mnoga druga pitanja možete dobiti ukoliko nam se pridružite na radionici „Draga/i slušaš li me ili me samo čuješ“?

Petak 18.01.2019. u 18h, u prostorijama EduCentra.

Kao i do sada, unapred se radujemo druženju i međusobnoj razmeni.

 

Vaši predavači,

Jelena Vukičević

Jelena Ivanović