Savetovalište za zaštitu dece od digitalne zavisnosti i zloupotrebe alkohola i droga

Savetovalište za decu i mlade za zaštitu od zloupotrebe droga, alkohola i digitalne zavisnosti

Zloupotrebom se smatra svaka rizična, odnosno štetna upotreba psihoaktivnih supstanci (droge, alkohola, lekova). Korišćenje psihoaktivnih supstanci nosi sa sobom brojne rizike i probleme. Pored toga što negativno deluje na zdravlje adolescenata, povlači za sobom brojna rizična ponašanja i izoženost opasnosti.

Posledice zloupotrebe PAS mogu biti  poteškoće u obavljanju školskih obaveza, gubitak prijatelja, problemi s roditeljima i problemi sa zakonom. Zloupotreba alkohola ili droge je vodeći uzročnik smrti među tinejdžerima, neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti, uključujući HIV.

Zloupotreba droga u adolescenciji obično prolazi kroz više faza, a sve počinje radoznalošću koja je praćena nedovoljnom informisanošću mlade osobe. Mlade bi trebalo naučiti da kažu NE, da ne prihvate kada ih neko nudi pojedinim supstancama, ali i da znaju šta im je ponuđeno. Bez znanja o svim (pozitivnim i negativnim) efektima pojedinih supstanci nema formiranja dovoljno čvrstog stava i prave odbrane od mogućih štetnih dejstava.

Digitalna zavisnost javlja se kada

  • Osoba preterano koristi kompjuter (interneta/video igre) na način da ometa svakodnevni život;
  • Vreme provedeno u igranju igara ili krstarenju internetom dostigne tačku koja šteti osobi u porodičnim odnosima, društvenim odnosima, zdravstvenom stanju, školi, poslu;
  • Kao i druge zavisnosti, internet/i ili video igre su zamenile prijatelje i porodicu.

Stručni tim Educentra razvio je program podrške deci i mladima i članovima njihovih porodica u cilju prevencije i sprečavanja zloupotrebe PAS i digitalne zavisnosti. Detaljnije informacije o programu i slobodnim terminima možete dobiti putem imejla educentar18@gmail.com