Savetovalište za prevenciju digitalne zavisnosti i zloupotrebe droga i alkohola

Kada vreme provedeno u igranju igara ili krstarenje internetom dostigne tačku koja šteti osobi u porodičnim odnosima, društvenim odnosima, zdravstvenom stanju, školi, poslu, možemo govoriti o patološkom korišćenju. Kao i druge zavisnosti, u ovom slučaju, internet/i ili video igre su zamenile prijatelje i porodicu.

Ukoliko prepoznate da je vaše dete preokupirano igranjem igrica i/ili krstarenjem internetom, društenim mrežama, ukoliko nema kontrolu koliko vremena provodi na pametnom uređaju i ukoliko je nagli prekid korišćenja ovih sadržaja praćen uznemirenošću, agesivnošću ili neraspoloženjem možemo reći da  kod deteta postoji rizik od razvoja digitalne zavisnosti.

Cilj tretmana nije potpuno ukidanje interneta već društveno prihvatljivo korišćenje interneta. U tretman trebaju biti uključeni članovi cele porodice, kao mreža podrške.

Koliko puta ste primetili da je vaše dete isključeno kada mu se obraćate, jer konstantno u ruci drži telefon, tablet, igra igricu na kompjuteru i sl.?

Danas je to situacija koju viđamo svakodnevno, svuda oko nas. Deca sve više vremena provode sa svojim digitalnim prijateljima, nego družeći se međusobno.

Znate li koji su to rizici kojima se vaša deca svakodnevno izlažu nekontrolisanim korišćenjem interneta?

Mogućnosti interneta danas dosežu nepojmljive granice za našu decu. Deca se preko interneta edukuju, ali pre svega internet je danas, način za upoznavanje, razgovor i druženje. Bezbednost na internetu je važan deo edukacije kako za roditelje tako i za decu. Korišćenje društvenih mreža (Facebook, Instagram, YouTube… itd) bez dovoljno znanja o merama zaštite i rizičnim ponašanjima može ugroziti bezbedno korišćenje interneta i decu i mlade izložiti opasnostima koje nosi internet.

Znate li koja je starosna granica za posedovanje naloga na društvenim mrežama i zašto ona postoji?

Starosna granica za posedovanje naloga na  društvenim mrežama  je 13 godina. Deca ispod te starosne granice ne bi smeli posedovati nalog na društvenim mrežama. Smatra se da deca ispod 13 godina nisu .dovoljno zrela i svesna opasnosti i zloupotreba koje nosi korišćenje interneta.

Posedujete li veštine komunikacije sa detetom i-ili adolescentom putem kojih možete delovati na bezbedno korišćenje interneta, ili se često nalazite u situaciji da mislite da su određene stvari na koje bi želeli da utičete kod svog deteta jednostavno van vaše kontrole?

Na žalost, roditelji vrlo teško mogu kontrolisati načine na koje njihovo dete koristi internet, ali ono što jeste moguće i preporučljivo za svakog roditelja je da se edukuje o bezbednom korišćenju interneta. Na taj način svoja znanja može preneti i na dete kako bi sprečili da dete  biti potencijalna žrtva zloupotrebe putem interneta. Takođe, bezbedno korišćenje interneta podrazumeva i ograničavanje vremena koje deca i mladi provode ispred “ekrana” kako bi sprečili razvoj zavisnosti od interneta.

Bavimo se sledećim temama:

  1. Zašto je „ekran“ privlačan deci?
  2. Kako društvene mreže i igrice utiču na psihološki razvoj deteta?
  3. Usmeravanje dece na konstruktivno korišćenje sadržaja interneta
  4. Alternativa „ekranu“
  5. Postavljanje granica u korišćenju pametnih uređaja

 

Koliko ste upoznati sa problemom zloupotrebe droga i alkohola kod dece školskog uzrasta?

Zloupotreba alkohola i droga je problem koji je sve više zastupljen i kod nas. Uzrasna granica dece i mladih koji dolaze u kontakt sa raznim vrstama droga i alkohola je sve niža. U nekim istraživanjama donja uzrasna granica dece koja su probala marihuanu i/ili alkohol je 12 godina. Nov način života jedne porodice i izazovi koji stoje kako pred roditeljima tako i pred decom u značajnoj meri utiču na odrastanje dece. Jaka porodica i dobri odnosi su stub podrške pozitivnom razvoju deteta. Roditelji su dužni da se informišu o drogama i/ili alkoholu i posledicama kako bi deci dali adekvatne informacije o karakteristikama i štetnosti istih. Na taj način deca formiraju pravilan stav o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, koji im pomaže da se odupru izazovima koji vode u  eksperimentisanje sa različitim vrstama drogama i/ili alkoholom.

To je proces u kojem su roditelji partneri svojoj deci u zaštiti od zloupotrebe droga i/ili alkohola.

Program podrške roditeljima može biti individualan ili grupni i podrazumeva:

  • Upoznavanje sa vrstama i posledicama zloupotrebe droga i alkohola.
  • Kada je pravo vreme za razgovor sa detetom o zloupotrebi alkohola i droga?
  • Kako vršnjaci utiču na ponašanje vaše dece?
  • Kako prepoznati znake koji upozoravaju na zloupotrebu alkohola i droga i kome se obratiti za podršku?