Bezbednost na internetu

Koliko puta ste primetili da je vaše dete isključeno kada mu se obraćate, jer konstantno u ruci drži telefon, tablet, igra igricu na kompjuteru i sl.?

Danas je to situacija koju viđamo svakodnevno, svuda oko nas. Deca sve više vremena provode sa svojim digitalnim prijateljima, nego družeći se međusobno.

Znate li koji su to rizici kojima se vaša deca svakodnevno izlažu nekontrolisanim korišćenjem interneta?

Mogućnosti interneta danas dosežu nepojmljive granice za našu decu. Deca se preko interneta edukuju, ali pre svega internet je danas, način za upoznavanje, razgovor i druženje. Bezbednost na internetu je važan deo edukacije kako za roditelje tako i za decu. Korišćenje društvenih mreža (Facebook, Instagram, YouTube… itd) bez dovoljno znanja o merama zaštite i rizičnim ponašanjima može ugroziti bezbedno korišćenje interneta i decu i mlade izložiti opasnostima koje nosi internet.

Znate li koja je starosna granica za posedovanje naloga na društvenim mrežama i zašto ona postoji?

Starosna granica za posedovanje naloga na  društvenim mrežama  je 13 godina. Deca ispod te starosne granice ne bi smeli posedovati nalog na društvenim mrežama. Smatra se da deca ispod 13 godina nisu .dovoljno zrela i svesna opasnosti i zloupotreba koje nosi korišćenje interneta.

Posedujete li veštine komunikacije sa detetom i-ili adolescentom putem kojih možete delovati na bezbedno korišćenje interneta, ili se često nalazite u situaciji da mislite da su određene stvari na koje bi želeli da utičete kod svog deteta jednostavno van vaše kontrole?

Na žalost, roditelji vrlo teško mogu kontrolisati načine na koje njihovo dete koristi internet, ali ono što jeste moguće i preporučljivo za svakog roditelja je da se edukuje o bezbednom korišćenju interneta. Na taj način svoja znanja može preneti i na dete kako bi sprečili da dete  biti potencijalna žrtva zloupotrebe putem interneta. Takođe, bezbedno korišćenje interneta podrazumeva i ograničavanje vremena koje deca i mladi provode ispred “ekrana” kako bi sprečili razvoj zavisnosti od interneta.

Kroz radionice namenjene roditeljima, obrađujemo sledeće teme:

  1. Zašto je „ekran“ privlačan deci?
  2. Kako društvene mreže i igrice utiču na psihološki razvoj deteta?
  3. Usmeravanje dece na konstruktivno korišćenje sadržaja interneta
  4. Alternativa „ekranu“
  5. Postavljanje granica u korišćenju pametnih uređaja

Odgovore na pomenuta i mnoga druga pitanja vezana  za bezbednost na internetu, možete pronaći kod nas u EduCentru.