Rivalstvo izmedju dece

Imate više dece i gotovo svaki dan čujete: “To nije fer!”, “Uvek sve bude po njegovom/njenom!”, Njega voliš više nego mene!” Mama, ona me udarila!”,  „On je prvi počeo!” ?

Kada u porodici ima više dece, normalno je da se javi  rivalstvo i ljubomora medju njima.

Starije dete podetinji i počne da se ponaša kao da je mladje i tako se takmiči sa mladjim bratom ili sestrom. Mladje dete teži da bude kao starije, da ima ono što ima i starije i tako se sa njm takmiči. Svadje, razbijanje stvari ili u najgorem slučaju tuče medju decom su znaci otvorene ljubomore medju njima. Ljubomora može biti i prikrivena.

Da li je moguće ovaj problem rešiti?

Roditelji neretko prepuštaju deci da sami srede svoje nesuglasice, pod stavom “neka nauči da se izbori za sebe”. To je u redu do određene granice, ali prepuštanje pravde u detetove ruke vrlo lako može da ode u pogrešnom pravcu, jer deca nemaju granice već se vode svojim pravima, tako da je ljubomora  nešto što roditelji treba da neutrališu tokom vaspitanja dece.

Važno je znati:

  • Osećanja su OK – deci treba dati dozvolu da imaju svoja osećanja, jer će ih jedino tako osvestiti i prevazići. Pokušajte da se stavite u poziciju deteta, da razumete kako se oseća, jer vam to može pomoći da pokažete saosećanje i poboljšate komunikaciju sa njima. Deci neće pomoći ako ih čuvate od velikog broja emocija jer će ih svakako kad-tad iskusiti u životu (npr. „nemoj tako da se osećaš…“, „stvarno si smešan/na što sada tako reaguješ“, „jesi li ti devojčica pa da tako plačeš?!“, „devojčice ne besne, to nije lepo ponašanje!“,…). Kada deci dozvolite da se osećaju na koji god način i da to pokažu, možete ih učititi i da su ta osećanja prolazna i da ih mogu prevazići.
  • Granice daju slobodu – deci treba dati jasna pravila koja moraju da poštuju, kako bi naučila kako da se ponašaju u odnosima sa drugim ljudima I u životu, pa i da braću i sestre uvažavaju  (npr. strogo zabraniti psovanje, udaranje, lomljenje tudjih stvari,..);
  • Jedna mera ne paše svima – deca se razlikuji po temperamentu, interesovanjma i potrebama, tako da i odnos prema njima i način vaspitavanja treba tome prilagoditi. Uvažite ih podjednako, ali izbegavajte uporedjivanje dece ili zauzimanje strane jednog od njih (npr. po uspehu u školi ili sportu, odnosu prema drugim članovima porodice,…), favorizovanje jednog deteta ili korišćenje negativnih nadimaka.
  • Svakome treba vreme za sebe – potrudite se da provedete nasamo deo vremena sa svakim detetom , jer tako šaljete poruku da vam je ono jako važno i da postoji vreme kada je tata/mama samo njegov/a i njegova/na pažnja je usmerena samo na njega. Takođe, rečima ističite koliko je ono za vas važno i koje to kvalitete ima koji ga čine jedinstvenim i vrednim.
  • Dogovor kuću gradi – motivišite decu da zajedno nešto rade, umesto da se bore ko će biti bolji. Takođe, važno je da se roditelji dogovore oko vaspitanja dece i da se ne takmiče međusobno u tome ko je bolji roditelj i ko više voli decu, jer na takav način daju dobar primer deci.

Informacije o formiranju grupa možete dobiti putem imejla educentar18@gmail.com ili telefonom 011/3861904